RIJSWIJK - De roman Paaseiland van de Amerikaanse Jennifer Vanderbes is zaterdag en zondag in zijn geheel op internet te lezen. Uitgeverij Archipel zet de Nederlandstalige versie tijdelijk op www.boekboek.nl, een gemeenschappelijke website van uitgevers.

Paaseiland (zojuist verschenen in Engeland en Nederland) zal in de komende periode in veertien talen verschijnen. De Nederlandse uitgave zal nog deze week in de winkels komen. Een woordvoerder van de uitgeverij is bepaald niet bang dat niemand het boek nu meer zal kopen. "Uit eerdere proeven met boeken op internet is gebleken dat het de verkoop juist verhoogt."

Beeldscherm turen

"Bijna niemand wil een kleine vierhonderd pagina's lang naar een beeldscherm turen." Printen is ook geen echte oplossing, denkt hij: "Dan zit je met een stapel losse vellen, in dit geval ongeveer net zo veel als een heel pak kopieerpapier." Daarbij komt dat echte lezers een boek dat ze goed vinden, ook meestal gewoon willen bezitten, aldus de zegsman. De plaatsing op internet is meer bedoeld als kennismaking met het boek.