AMSTERDAM - De TMF Superchart, een hitlijst waarin naast airplay en betaalde downloads ook 'illegale' downloads zouden meetellen, wordt aangepast. Na protest van onder meer de NVPI en Buma/Stemra, zal de lijst geen downloadstatistieken bevatten.

Dit meldt Webwereld. TMF wilde de Superchart de meest representatieve hitlijst van Nederland maken. De lijst zou tonen 'wat er écht speelt onder de Nederlandse jongeren'.

De NVPI, brancheorganisatie van de Nederlandse entertainmentindustrie, en Buma/Stemra protesteerden echter omdat de lijst een verkeerd signaal zou afgeven. "Er zou geconcludeerd kunnen worden dat de muziekindustrie zich heeft neergelegd bij de unieke Nederlandse situatie dat het downloaden van illegaal aangeboden muziek onder voorwaarden is toegestaan", aldus de NVPI op haar website.

Myspace

TMF wilde het 'illegale' downloaden meten door gebruik te maken van informatie van peer-to-peer-netwerken, later aangevuld met luister- en kijkstatistieken van Myspace, Youtube en Hyves.

Volgens het NVPI had TMF echter begrip voor de bezwaren van de brancheorganisaties. "TMF onderschrijft de opvatting dat downloaden van illegale bron absoluut onwenselijk is."

TMF wil binnenkort met platenmaatschappijen om de tafel gaan om activiteiten te ontwikkelen waarbij het legale downloaden gestimuleerd moet worden.