AMSTERDAM - Sony en Microsoft zijn in gesprek over een Blu-rayspeler voor spelcomputer Xbox 360. Eerder bood Microsoft een losse HD-DVD-speler aan bij de console.

Dat meldt de Financial Times. HD-DVD en Blu-ray vochten de voorbije maanden een hevige strijd uit om de opvolging van de huidige dvd-standaard. Toshiba besloot in februari echter de stekker uit zijn HD-DVD-formaat te trekken, nadat zowel de filmindustrie als de detailhandel partij kozen voor de concurrent.

Playstation

Sony is de belangrijkste voorvechter van Blu-ray. Het bedrijf bouwde spelers voor de schijfjes in in zijn spelcomputer Playstation 3. Ironisch genoeg zou het concurrent Microsoft een steuntje in de rug kunnen geven in de strijd om marktaandeel op de markt voor gamecomputers door de technologie beschikbaar te stellen voor de Xbox.

Voorsprong

Anderzijds zou een Blu-rayspeler voor de Xbox 360 een belangrijke stimulans kunnen zijn voor de acceptatie van Sony's dvd-formaat. Juist de ingebouwde speler in de Playstation 3 gaf Sony een grote voorsprong op de consumentenmarkt. Microsoft verspreidde zijn HD-DVD-speler alleen in de losse verkoop.

Eind februari besloot Microsoft al te stoppen met de verspreiding van de HD-DVD-speler. Exemplaren uit de restvoorraad worden voor vijftig dollar te koop aangeboden.