DEN HAAG - Het kabinet laat onderzoeken of de verkoop van films en games met extreem gewelddadige beelden kan worden verboden. Het gaat er vooral om jongeren af te schermen van dit soort beelden, die volgens het kabinet een schadelijke invloed zouden kunnen hebben.

"We hebben het over bijvoorbeeld spelletjes waarin het doden en misbruik van mensen tot vermaak wordt gemaakt", zei minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) vrijdag. "We gaan bekijken hoe we dat effectiever kunnen aanpakken."

De Tweede Kamer heeft afgelopen najaar gevraagd om een verbod op zeer gewelddadige spellen en films.

Manhunt

Aanleiding was onder meer het spel Manhunt 2, waarbij de speler uit een psychiatrische inrichting moet ontsnappen om vervolgens op sadistische wijze allerlei tegenstanders om te brengen.

Dat spel werd in onder meer Groot-Brittannië, Ierland en Italië verboden, al lopen tegen die beslissingen nog wel beroepsprocedures.

Moeilijk

De minister waarschuwde vrijdag dat de verspreiding van extreem gewelddadige beelden via internet moeilijk te bestrijden is. Ook een verbod op verkoop in winkels kan in de praktijk moeilijk blijken als de games en films eenvoudig te verkrijgen zijn in buurlanden.

Kijkwijzer

Voor films en games geldt momenteel een kijkwijzer die aangeeft voor welke leeftijdsgroepen ze geschikt zijn. Het ministerie van Justitie laat momenteel onderzoeken of jongeren daarmee voldoende beschermd worden tegen gewelddadige beelden. Gekeken wordt of winkeliers zich houden aan de leeftijdsgrenzen voor verkoop, die op de films en games staan.