AMSTERDAM - De Hyvespagina van een militair die is omgekomen op missie in Afghanistan, kan met één telefoontje van Defensie worden verwijderd. De familie van de militair beslist of de pagina op het online vriendennetwerk blijft bestaan of niet.

Defensie heeft dat met Hyves afgesproken nadat foto's van de vorig jaar omgekomen Cor Strik van zijn Hyvespagina werden geplukt. Die werden in verschillende kranten gepubliceerd.

Sommige bezoekers gebruiken Hyvespagina's van overleden militairen ook om tegen de missie in Uruzgan te protesteren, zegt een Defensiewoordvoerder.

Waardige foto

Om toch beeldmateriaal van de militairen te hebben, wordt een 'waardige' foto gemaakt voordat ze worden uitgezonden. "Dat deden we al om voor de familie een aandenken te hebben. Maar nu is daar meer structuur in aangebracht", zegt de woordvoerder. Ook bij deze foto beslist de familie bij overlijden van de soldaat of deze wordt vrijgegeven of niet.

Met de concurrent van Hyves, Myspace, is geen afspraak gemaakt. "Daar zitten niet zo veel mensen op en daar zijn nog geen foto's vanaf gehaald."