WASHINGTON - Google mag van het Pentagon niet langer gedetailleerde studies van Amerikaanse militaire bases maken. Bovendien zijn medewerkers van Google niet meer welkom op die bases.

De BBC meldde vrijdag dat het Amerikaanse ministerie van Defensie Google in de ban heeft gedaan, omdat de internetzoekmachine door de verspreiding van beelden de Amerikaanse veiligheid in gevaar zou kunnen brengen.

Het Pentagon nam het besluit na het bekijken van door Google gemaakte beelden van de legerbasis Sam Houston in Texas.

Detail

Driedimensionale panoramische foto's zouden door hun gedetailleerdheid een bedreiging van de nationale veiligheid kunnen vormen, meent het ministerie van Defensie.

Eerder was het medewerkers van Google wel toegestaan Amerikaanse militaire bases te bezoeken en deze in kaart te brengen voor populaire diensten als Google Earth en Street View.

Militaire functionarissen maken nu een inventarisatie van het aantal gedetailleerde studies dat medewerkers van Google van Amerikaanse bases hebben gemaakt. Het is onduidelijk of het Pentagon door Google gemaakte beelden kan laten verwijderen als die vanaf de openbare weg zijn gemaakt.