AMSTERDAM - Een woensdag verschenen bètaversie van Microsoft webbrowser Internet Explorer 8 biedt, mede onder druk van concurrent Opera, betere ondersteuning voor webstandaarden. Volgens topman Håkon Wium Lie van Opera is dat "een goede eerste stap".

Dat zegt hij in een interview met de Seattle Post-Intelligencer. Microsoft maakte eerder deze week bekend dat de browser zich voortaan strikter gaat houden aan standaarden die voorschrijven hoe webpagina's moeten worden weergegeven. Internet Explorer (IE) wijkt op een aantal punten sterk van die standaarden af.

Marktaandeel

Omdat de browser echter een groot marktaandeel heeft, kiezen webontwikkelaars er vaak voor hun pagina's zo te ontwerpen, dat ze in IE goed werken. Daardoor lijkt het of andere browsers die zich beter naar de standaarden voegen, zoals Opera en Firefox, de pagina's onjuist weergeven.

Klacht

Opera diende daarom in december een mededingingsklacht in bij de Europese Commissie. Volgens het bedrijf misbruikt Microsoft zijn marktpositie om andere browsers dwars te zitten.

Microsoft maakte daarop maandag bekend dat het zich in de volgende versie van IE strikter aan de standaarden gaat houden. Daarmee is de standaardenkwestie "geschrapt als potentieel juridisch probleem", meende topman Brad Smith van het bedrijf.

Te vroeg

Volgens Wium Lie heeft Smith te vroeg gejuicht. Weliswaar is de aankondiging een goede eerste stap, maar moet Microsoft aan een aantal andere voorwaarden voldoen. Zo moet het bedrijf informatie verstrekken over de manier waarop het de standaarden implementeert, en toezeggen zich ook in de toekomst aan standaarden te blijven houden. "Als twee grote browsers op de markt nieuwe, publiek gedocumenteerde functionaliteit implementeren in een officiële versie, moet Microsoft dat ook doen", stelt hij.