Dagblad NRC Handelsblad zal vanaf donderdagmiddag ook op elektronisch papier verschijnen. De krant is daarvoor een samenwerking aangegaan met de fabrikant van de iLiad, een draagbaar tablet waarop de krant gedownload en gelezen kan worden.

"In 1995 was NRC de eerste landelijke Nederlandse krant met een website en nu zijn de de eerste met elektronisch papier," zegt Birgit Donker hoofdredacteur van de krant.

De bezitter van de iLiad kan eerder beschikken over de krant dan de abonnee van de papieren versie. Met behulp van draadloos internet kan de krant om drie uur 's middags gedownload worden. De zaterdagkrant kan al vanaf zeven uur 's ochtends op de tablet bekeken worden.

NRC Handelsblad verwacht dat er in de toekomst op verschillende tijdstippen vers nieuws kan worden binnengehaald op de tablet.

Rustig

Lezen van elektronisch papier is rustiger voor het oog dan lezen van een traditioneel beeldscherm. Dat komt omdat er geen achtergrondlicht nodig is bij het tonen van tekst.

In 2006 experimenteerde de Belgische krant De Tijd al met de iLiad. Dat project is stopgezet.

Volgens directeur van iRex Hans Brons is dat gebeurd omdat de krant te maken had met overnameperikelen. "Uiteindelijk zijn er andere prioriteiten gesteld en is de pilot beëindigd," zegt hij.

Test

Achter de schermen zijn meerdere Nederlandse kranten bezig met het testen van de iLiad, welke dat zijn wil Brons niet kwijt.

Vorig jaar werd wel bekend dat ook de Volkskrant experimenteert met elektronisch papier.

De aanschafprijs van het apparaat ligt rond de 600 euro. Via een speciale website wil NRC Handelsblad de nieuwe dienst evalueren met de abonnees.