AMSTERDAM - Internetbedrijf AOL stelt zijn chatplatform open voor derden. Daarmee kunnen makers van alternatieve chatprogramma's, zoals Trillian en Pidgin of het webgebaseerde eBuddy voortaan onbekommerd gebruik maken van het messagingsysteem.

AOL, eigenaar van chatdienst AIM en van het vroeger veelgebruikte ICQ, stond tot nu toe officieel niet toe dat andere bedrijven software ontwikkelden die van zijn platform gebruik maakt. Bedrijven als het Nederlandse eBuddy, dat een webdienst aanbiedt waarbij gebruikers van allerlei chatnetwerken tegelijk gebruik kunnen maken, moesten daardoor allerlei trucs toepassen om toegang tot AIM te geven.

Daaraan komt nu een einde. AOL stelt zijn netwerk open voor concurrerende software, en publiceert bovendien technische informatie - zogenoemde API's - die softwareontwikkelaars in staat stelt om gemakkelijker programma's en diensten voor zijn platform aan te bieden.

Advertenties

Die bedrijven kunnen bovendien meedelen in de advertentieopbrengsten. Daartoe start AOL volgende maand het programma AIM Money, waarvan nog geen verdere details bekendgemaakt zijn.

Medeoprichter Jan-Joost Rueb van eBuddy, dat de API's gaat gebruiken in zijn webchatdienst, is blij met de ontwikkeling. "Dit stelt ons in staat de gebruikservaring met AIM te verbeteren."