AMSTERDAM - Yahoo blijft zich met man en macht verzetten tegen een overname door Microsoft. Volgens Amerikaanse media hoopt het internetbedrijf het vege lijf nu te redden door een fusie met Time Warners AOL.

Microsoft bood begin februari 44,6 miljard dollar voor Yahoo, dat al enige tijd worstelt met tegenvallende resultaten. Met de aankoop hoopt Microsoft zijn rol op de markt voor webdiensten en voor online advertenties te vergroten. Ook zou een overname tot schaalvoordelen leiden. Zo hoopt Microsoft de concurrentie met Google beter aan te kunnen.

Yahoo wees het bod echter van de hand. Volgens de bedrijfsleiding is de 44,6 miljard dollar te weinig. Yahoo is sinds het bod van Microsoft bekend werd naarstig op zoek naar alternatieven. Zo overlegde het onder meer met Google over strategische samenwerking. Volgens Amerikaanse media is het bedrijf nu in fusiebesprekingen met AOL, een dochter van mediaconglommeraat Time Warner.

Fusie

AOL is te klein om Yahoo te kunnen kopen, maar een fusie zou wel tot de mogelijkheden kunnen behoren. De bedrijven vullen elkaar goed aan: Yahoo heeft in de Verenigde Staten een sterke positie als zoekmachine en heeft met zijn verschillende webdiensten een groot bereik. AOL is sterk op de online advertentiemarkt.

Kwaadschiks

Bij de besprekingen is wel enige haast. Microsoft zou zijn overnamepogingen desnoods kwaadschiks willen voortzetten. Het zou aandeelhouders willen oproepen de huidige bedrijfsleiding op een vergadering te laten vervangen door mensen die de overname wel steunen.

Volgens de New York Times wil Yahoo zijn jaarlijkse aandeelhoudersvergadering willen uitstellen om tijd te winnen. Dat kan volgens de wet in de staat Delaware, waar het bedrijf formeel gevestigd is, uiterlijk tot half juli.