SAN FRANCISCO - Een topmanager van het internetbedrijf Google stapt over naar de sociale netwerksite Facebook. Het gaat om Sheryl Sandberg, die bij Google verantwoordelijk was voor de wereldwijde advertentieverkoop.

Sandberg moet bij Facebook vorm gaan geven aan de internationale expansie. Facebook heeft al websites in de Duitse en Spaanse taal ontwikkeld. Daar moet in het voorjaar een Franse versie bijkomen.

Facebook was oorspronkelijk bedoeld voor Amerikaanse studenten. Later stelde het bedrijf de netwerksite open voor iedereen.

Pikant

De overstap van Sandberg is pikant omdat Google's rivaal Microsoft een strategische alliantie met Facebook is aangegaan. Google heeft een eigen sociale netwerksite (Orkut), maar die is niet bijster succesvol.

Het bedrijf zet nu in op het platform OpenSocial, een technologie die andere vriendensites vrij kunnen gebruiken, en die er voor moet zorgen dat informatie op de concurrerende netwerksites onderling beter uitwisselbaar is. Zo hoopt Google toch een voet tussen de deur te houden in de groeimarkt van sociale netwerken.

Hoge verwachtingen

Microsoft betaalde in oktober 2007 maar liefst 240 miljoen dollar voor een belang van 1,6 procent in de vriendensite. Daarmee komt de totale waardering van Facebook op zo'n vijftien miljard dollar.

Sandbergs belangrijkste taak zal zijn om die waardering waar te maken. Facebook zette afgelopen boekjaar naar schatting zo'n 100 miljoen dollar om, een fractie van 16,6 miljard dollar die Google in 2007 omzette. Dat zal flink omhoog moeten om aan de verwachtingen te voldoen.

Slecht teken

Analisten noemen de overstap van Sandberg tegenover persbureau Reuters een slecht teken. Ze vrezen dat haar vertrek wel eens het eerste van een reeks zou kunnen zijn. "Dit duidt er op dat Google zo groot en bureaucratisch is geworden, dat sommige medewerkers van het eerste uur zich er niet meer op hun gemak voelen."

Beleggers reageerden negatief op het vertrek van Sandberg. Het aandeel Google daalde tot 435,78 dollar, het laagste niveau in een jaar. De totale beurswaarde van het bedrijf, vier maanden geleden nog zo'n 232 miljard dollar, is inmiddels gedaald tot 139 miljard.

Onder druk

Het aandeel staat onder meer onder druk omdat beleggers zich zorgen maken over de gevolgen van de slechte Amerikaanse economie op de online advertentiemarkt, waar Google het leeuwendeel van zijn winst behaalt.

Deskundigen verwachten niettemin dat het aandeel het beter zal blijven doen dan het marktgemiddelde, en adviseren beleggers het aandeel ondanks de koersdaling vast te houden.