AMSTERDAM - Webapplicaties voor mobieltjes moeten straks ook bruikbaar zijn als het toestel geen bereik heeft. Google brengt daartoe een telefoonvariant van zijn Gears-platform uit.

Google Gears is een technologie die het mogelijk maakt om allerlei interactieve internettoepassingen ook offline te gebruiken. Het bedrijf presenteerde de software in mei 2007 voor gewone computers.

In combinatie met Gears kan Googles online kantoorsoftwarepakket Docs bijvoorbeeld ook gebruikt worden als de internetverbinding wegvalt of niet beschikbaar is, zoals onderweg.

Android

Volgens een bericht op het weblog van Googles mobiele divisie is de software in eerste instantie alleen beschikbaar voor gebruikers van Windows Mobile en de mobiele versie van Microsofts browser Internet Explorer. Aan ondersteuning van andere platforms, waaronder Googles eigen Android, wordt gewerkt.

Alternatief

Het team dat Google Gears ontwikkelt zegt in de software een goed alternatief te zien voor de huidige generatie mobiele toepassingen. De ontwikkeling daarvan is een moeizaam proces, omdat met allerlei verschillende softwareplatforms rekening moeten worden gehouden. Webapplicaties zouden onder Gears op den duur op echter ieder toestel moeten werken.