AMSTERDAM - Twee derde van de 13.000 mensen die tot nu toe de 'democratische' StemWijzer, op www.stemwijzer.nl, heeft gedaan, heeft het advies gekregen op Barack Obama te stemmen.

Dat heeft Jochum de Graaf van het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP) dinsdag gezegd.

Volgens De Graaf scoort Obama vooral hoog op onderwerpen als het buitenlands beleid, de sancties tegen Cuba (die hij wil opheffen), sociale zekerheid (topinkomens moeten zwaarder belast) en ziektekosten (werkgever moet daarbij meer betrokken zijn).

Expats

Het gaat om Nederlanders die de site bezoeken om er achter te komen wie hun stem zou moeten krijgen als ze mee zouden mogen doen aan de Amerikaanse verkiezingen. Ook de Engelssprekenden, veelal Amerikaanse expats, die de site bezochten voor advies kwamen voor twee derde uit bij Obama.

Stellingen

Op de 'Democratische' StemWijzer kunnen mensen aan de hand van dertien stellingen te weten komen of hun ideeën het dichtst bij Hillary Clinton of Barack Obama liggen.

Voorverkiezingen

Dinsdag is een cruciale dag voor Clinton. Er worden in de Amerikaanse staten Texas en Ohio voorverkiezingen voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen gehouden en Clinton moet volgens analisten in beide staten winnen wil ze nog een kans maken presidentskandidaat voor de Democratische Partij te worden.

Haar rivaal Barack Obama won hiervoor elf voorverkiezingen op een rij.