AMSTERDAM - De volgende versie van Microsoft webbrowser Internet Explorer (IE) gaat zich strikter houden aan webstandaarden.

Dat heeft het bedrijf maandag bekendgemaakt. Microsoft kreeg de laatste tijd veel kritiek van websitebouwers, omdat het nieuwe Internet Explorer 8, net als zijn voorgangers, op een aantal punten afwijkt van de standaarden die bepalen hoe browsers websites moeten weergeven.

Afwijkingen

Die afwijkingen bezorgen ontwikkelaars van websites veel hoofdbrekens: webpagina's zien er daardoor in Internet Explorer vaak anders uit dan in bijvoorbeeld Firefox of Opera. Omdat Internet Explorer een groot marktaandeel heeft, kiezen websitebouwers er vaak voor om hun pagina's te optimaliseren voor die browser. Andere browsers, die zich beter aan de officiële standaarden houden, lijken dan niet goed te werken.

Klacht

De Noorse softwaremaker Opera, fabrikant van de gelijknamige webbrowser, diende daarom in december een medededingingsklacht tegen Microsoft in bij de Europese Commissie. Het bedrijf meent dat Microsoft bewust van de webstandaarden afwijkt om andere browsers minder aantrekkelijk te maken.

Standaardinstelling

De nieuwe versie van Internet Explorer, die later dit jaar moet verschijnen, ondersteunt die standaarden veel beter. Het bedrijf was aanvankelijk echter van plan om de browser standaard zo in te stellen, dat hij zich gedraagt als eerdere versies van IE. Zo zouden problemen met de weergave van oudere websites voorkomen moeten worden.

Dat kwam Microsoft op veel kritiek te staan. Webontwikkelaars meenden dat het bedrijf fouten uit het verleden moest rechtzetten, en voor de standaarden moest kiezen. Maandag kondigde Microsoft aan de standaardinstelling van IE8 aan te passen.

Opera

Bij die beslissing lijkt de klacht van Opera een rol te hebben gespeeld. Microsoft-topman Brad Smith zegt in een persbericht dat de kwestie met deze stap "is geschrapt als potentieel juridisch probleem".

Mededinging

Microsoft zette de laatste weken meer stappen om problemen met mededingingsregels te voorkomen. Zo besloot het vorige maand om een schat aan informatie over zijn software beschikbaar te stellen aan andere fabrikanten, om hen in staat te stellen hun producten beter op Microsofts programma's af te stellen. Enkele dagen later legde de Europese Commissie het bedrijf een megaboete op van 899 miljoen euro, omdat het zich tot oktober 2007 niet aan de regels had gehouden.