DEN HAAG - Minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) houdt vast aan een langdurige proef met legaal internetgokken.

Om critici van het experiment tegemoet te komen, zal de bewindsman jaarlijks besluiten of hij doorgaat met het gecontroleerd aanbieden van kansspelen op internet.

Die beslissing zal afhangen van het animo voor legaal internetgokken. Wanneer blijkt dat het legale aanbod meer gokkers naar het internet trekt, zal Hirsch Ballin de site uit de lucht halen. Momenteel gokken naar schatting een kleine 400.000 Nederlanders via internet. Dat aantal moet niet veel groter worden.

Aanpassen

De minister heeft dat dinsdag geschreven in een brief aan de Eerste Kamer. De senaat heeft de stemming over een experiment met legaal internetgokken vorige maand uitgesteld, zodat Hirsch Ballin het kon aanpassen. Voor zijn oorspronkelijke plan leek geen meerderheid te bestaan in de Eerste Kamer. De regeringsfractie CDA had grote aarzelingen en de ChristenUnie was tegen de proef in zijn oorspronkelijke vorm.

Illegaal

Hirsch Ballin vindt een experiment met legaal internetgokken noodzakelijk omdat Nederlanders nu hun heil vaak zoeken op illegale en ongereguleerde kansspelsites. De minister wil gokkers daar weglokken met een door de Staat gecontroleerde site. Holland Casino krijgt wat hem betreft bij wijze van proef een vergunning om gokken op internet aan te bieden. Het experiment zal maximaal drie jaar duren en wordt elk jaar opnieuw beoordeeld.

Voorwaarden

Justitie verbindt strenge voorwaarden aan de legale goksite. Spelers moeten zich bijvoorbeeld laten registreren en aangeven welk geldbedrag zij maximaal willen verliezen. Gokkers van 18 tot 24 jaar krijgen een speellimiet opgelegd van maximaal 100 euro per week.

Tegelijkertijd voert de minister de strijd tegen illegale goksites op. Hirsch Ballin maakte eerder dit jaar bekend dat hij ook banken en creditmaatschappijen daarbij betrekt. De financiële instellingen krijgen binnenkort een zwarte lijst met de namen van organisaties die illegale goksites exploiteren. De financiële wereld mag geen zaken doen met deze gokexploitanten.