AMSTERDAM - Medeoprichter Jimmy Wales van Wikipedia heeft een kortstondige affaire met een Canadese journaliste beëindigd via de online encyclopedie. Lijdend voorwerp Rachel Marsden neemt wraak op veilingsite eBay.

Wales zou begin februari een korte affaire hebben gehad met Marsden, die hij had leren kennen nadat ze contact met hem zocht om veronderstelde onjuistheden in haar lemma op Wikipedia te laten verbeteren.

Verklaring

Nadat ict-roddelsite Valleywag eind februari enkele artikelen publiceerde over Wales' bemoeienis met het artikel over Marsden, en hun affaire, plaatste Wales een verklaring op Wikipedia.

Hij zegt daarin zijn privéleven en zijn betrokkenheid bij Wikipedia strikt te hebben gescheiden. Nadat hij Marsden voor het eerst in levenden lijve had ontmoet, heeft hij zich nooit meer persoonlijk met haar biografie bemoeid, zo laat hij weten.

Uit

Marsden zelf is gevallen over een andere passage in de verklaring, waarin hij de relatie beëindigt: "In heb niets meer met Rachel Marsden. Roddelverhalen als zouden wij al sinds het najaar een relatie hebben, zijn volstrekt onjuist." Wales zou die boodschap pas na zijn verklaring op Wikipedia per e-mail aan Marsden hebben overgebracht.

Wraak

De conservatieve Canadese politiek journaliste nam wraak via internet. Niet alleen stuurde ze logs van haar erotische chatgesprekken met Wales aan haar vrienden, bovendien biedt ze enkele kledingstukken van haar ex te koop aan op veilingsite eBay.