AMSTERDAM - Het Hooggerechtshof in de Amerikaanse staat Virginia heeft de veroordeling van een spammer tot negen jaar cel in hoger beroep gehandhaafd. Verzending van junkmail valt niet onder het recht op vrije meningsuiting, oordeelden de rechters.

Jeremy Jaynes verzond in 2003 binnen enkele maanden vele miljoenen ongevraagde e-mails, waarin hij ontvangers thuiswerk aanbood. Hij verdiende daarmee honderdduizenden dollars per maand.

Jaynes werd in 2004 al veroordeeld op basis van de toen net ingevoerde Amerikaanse anti-spamwetgeving. Een jaar later werd de strafmaat vastgesteld op negen jaar cel. Zijn medeplichtige zuster moest een boete betalen van 7500 dollar.

Vrije meningsuiting

De spammer ging tegen zijn veroordeling in beroep. Hij meende dat zijn activiteiten beschermd werden door het eerste amendement bij de Amerikaanse grondwet, dat de vrijheid van meningsuiting garandeert.

Het Hooggerechtshof verwierp dat argument (PDF), onder meer omdat Jaynes volgens de rechters misleidende reclame maakte. Jaynes' veroordeling is daarmee definitief. Hij krijgt negen jaar de tijd om zijn zonden te overdenken.