AMSTERDAM - Mobiele telefoonbezitters kunnen zich binnenkort makkelijker afmelden voor sms-abonnementen. Door aanmelding bij een online-register kunnen zij van ongewenste diensten verlost raken.

Na aanmelding moet de sms-dienst binnen drie dagen zijn afgesloten. Dat blijkt uit het door sms-aanbieders en telecomproviders opgesteld concept 'Gedragscode SMS-Dienstverlening'.

De nieuwe gedragscode is nodig omdat veel consumenten zich niet bewust zijn van de gevolgen van het afsluiten van een sms-abonnement. Gebruikers realiseren zich vaak niet dat ze een abonnement afsluiten en tegen welke kosten. De nieuwe code moet in april af zijn. Staatssecretaris van Economische Zaken Frank Heemskerk (PvdA) had om aanscherping van de oude code gevraagd.

Databank

Het filter wordt opgezet door de stichting SMS Gedragscode. In deze stichting hebben sms-aanbieders en telecomproviders zich verenigd. De stichting zal ook een online databank opzetten waarin consumenten informatie kunnen vinden over aan- en afmelden en kosten van sms-diensten.