KARLSRUHE - Duitsers hebben een "grondrecht op het waarborgen van de vertrouwelijkheid en de integriteit van IT-systemen".

Dit heeft de hoogste Duitse rechtbank, het Federale Constitutionele Hof (BVG), woensdag voor het eerst gezegd in een uitspraak die het snuffelen van de overheid in de computers van burgers aan banden moet leggen.

Klacht

Advocaten, een journaliste en een politicus hadden een klacht ingediend tegen een wet van de deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen waarbij de geheime dienst via internet in de computers van burgers mocht kijken. De voorwaarden waaronder dat mocht, gingen de opperrechters in Karlsruhe te ver; daarom hebben zij de wet vernietigd.

Uitzonderlijk

Volgens het BVG is zo'n 'online-huiszoeking' alleen toegestaan bij "daadwerkelijke aanwijzingen voor een concreet gevaar voor een uitzonderlijk belangrijk rechtsgoed". Die hogere belangen kunnen zijn: bedreiging van het bestaan van de staat of de mensheid of gevaren voor het leven, de vrijheid of de fysieke integriteit van een burger, aldus BVG-president Papier.

Terroristen

NRW-minister van Binnenlandse Zaken Ingo Wolf (FDP) had de wet gerechtvaardigd in de strijd tegen islamitische terroristen die via internet communiceren. De NRW-delegatie had tijdens de mondelinge behandeling van de zaak vorig jaar toegegeven dat de voorwaarden voor een online huiszoeking 'suboptimaal' zijn geformuleerd.

De roodgroene oppositie in het deelstaatparlement in Düsseldorf heeft al aangekondigd het aftreden van Wolf te zullen eisen.