AMSTERDAM - De Pakistaanse Telecommunicatie Autoriteit (PTA) heeft de internetproviders in het land laten weten dat de toegang tot de populaire videosite Youtube tot nader order wordt geblokkeerd omdat er anti-islamitische filmpjes op staan.

Een medewerker van de dienst noemde zondag een trailer van de aangekondigde anti-koranfilm van Geert Wilders.

De medewerker zei dat de dienst ook websites met de omstreden tekeningen van de profeet Mohammed blokkeert. De PTA dringt er bij webgebruikers op aan naar Youtube te schrijven en om verwijdering van de aanstootgevende filmpjes te verzoeken.

Bewaking

Als dat is gebeurd, kan Youtube weer worden doorgegeven, zei de PTA-medewerker, die niet bij naam genoemd wilde worden omdat hij geen officiële woordvoerder is.

De Pakistaanse politie maakte begin deze maand bekend dat de bewaking van ambassades en consulaten van Nederland en andere Europese landen is verscherpt met het oog op de film van Wilders. Ook bedrijven, zoals ABN Amro, Philips en Makro hebben extra bewaking gekregen.

Steniging

Volgens de fractieleider van de PVV in de Tweede Kamer Wilders speelt zijn film zich letterlijk binnen het heilige boek af. De beelden worden omlijst door de kaft van de koran. Na het openingsshot gaat het boek open en worden bijvoorbeeld beelden getoond van een onthoofding in Irak, een steniging in Iran of een executie in Saoedi-Arabië.

De beelden worden allemaal ontleend aan andere bronnen. Van de film is nog geen trailer uitgekomen. Op internet doken wel al diverse neptrailers op.

Ban

Pakistan is niet het enige land dat Youtube in de ban heeft gedaan. Een Turkse rechtbank verbood in januari de doorgifte van Youtube omdat sommige filmpjes beledigend waren voor de grondlegger van de Turkse republiek, Mustafa Kemal Atatürk.

In Thailand was Youtube vorig jaar gedurende vier maanden onbereikbaar omdat de draak werd gestoken met koning Bhumibol. Marokko deed de site vorig jaar op slot vanwege filmpjes met kritiek op de manier waarop inwoners van de Westelijke Sahara werden behandeld.