AMSTERDAM - De Europese Unie steekt 19 miljoen euro in de ontwikkeling van interactieve internet-televisie. Een consortium waar onder meer de Technische Universiteit Delft, Fabchannel en de Britse omroep BBC deel van uitmaken, gaat daarmee vier jaar onderzoek doen.

De initiatiefnemers van het P2P-Next-consortium willen grootschalige uitzendingen via internet mogelijk maken. Probleem daarbij is tot nu toe een gebrek aan bandbreedte, maar dat denken de onderzoekers te overkomen door gebruik van zogenoemde peer-to-peertechnologie.

Bij die techniek, waarop ook de meeste bestandsuitwisselingsprogramma's zijn gebaseerd, wordt de verbinding van kijkers gebruikt om de beelden verder te verspreiden. De TU Delft experimenteert al langer met die techniek in Tribler, een programma waarmee gebruikers via internet video's kunnen bekijken.

Interesses

Het project moet uiteindelijk leiden tot een interactief, persoonlijk tv-platform. Kijkers krijgen dan aanbevelingen voor uitzendingen die aansluiten bij hun interesses, en kunnen daaromheen contact opbouwen met andere liefhebbers. De programma's moeten te bekijken zijn op verschillende platforms, als tv, de computer of mobieltjes.

Evenement

Onder de leden van het consortium zijn de BBC, de Sloveense omroep RTVSLO en de Europese vereniging van omroepen EBU, de drijvende kracht achter het Eurovisie Songfestival. De bedoeling is om de peer-to-peertechnologie tijdens een groot Europees omroepevenement te testen.