AMSTERDAM - Telecomconcern KPN begint deze week in Nederland en Duitsland met i-mode, snel internet via de mobiele telefoon. Later volgt ook België. KPN-Mobile begint met een kleinschalige test en als deze goed verloopt is het vanaf voorjaar 2002 voor het grote publiek beschikbaar. Dat maakte het concern maandag bekend.

I-mode, geïntroduceerd door KPN-partner NTT DoCoMo uit Japan, moet succes opleveren voor het geplaagde telecomconcern. De Europese versie zou Euro-mode gaan heten, zo werd in juni al bekend. Net als i-Mode zal Euro-mode compact HTML (cHTML) gaan gebruiken dat ontwikkeld is door het Japanse softwarebedrijf Access. Euro-mode ondersteunt hoge resolutie plaatjes en geluid.

Bestuurder M. de Jong van KPN Mobile heeft er alle vertrouwen in. "We verwachten veel nieuwe klanten. Bovendien denken we dat de besteding per klant hoger is dan nu. In Japan zijn bijna geen 'gewone' gsm-toestellen meer. Ik verwacht dat Nederland ook op termijn overgaat op i-mode."

Het nieuwe systeem is strak geregisseerd. KPN Mobile heeft afspraken gemaakt met ongeveer zestig partijen die internetsites voor het systeem leveren. Daarbij zijn onder meer Albert Heijn, De Telegraaf, SNS Bank, Foto Play, het ANP, Radio 538 en TMF betrokken. Een deel van de diensten is gratis. Verder kunnen consumenten zelf ook internetsites maken.

Revolutie

KPN Mobile denkt dat mobiel internetten met i-mode een revolutie wordt. Het telecombedrijf kijkt daarbij naar het geslaagde project van partner NTT DoCoMo. In Japan heeft drie jaar na de introductie een kwart van de bevolking mobiel internettoegang via i-mode. Inmiddels zijn er meer dan 50.000 onafhankelijke internetsites en ongeveer 3000 via het NTT DoCoMo zijn gecertificeerd.

Het Japanse bedrijf NEC levert de toestellen, die speciaal voor Europa zijn ontwikkeld. Het toestel heeft een kleurenscherm en is geschikt voor gprs, een vorm van datatransmissie. Verder kan het e-mail versturen en ontvangen. Volgens De Jong komen er beduidend meer apparaten dan de 50.000 die KPN eerder noemde. "Ook komen er in de loop van de tijd meer leveranciers."

Inkomsten

KPN Mobile wil mobiel internet goedkoop houden, maar definitieve prijzen wil het concern nog niet vrijgeven. KPN Mobile verdient geld aan data-overdracht. Verder krijgt KPN Mobile 15 procent van de inkomsten die partijen genereren via het systeem.

Aan de andere kant betaalt KPN aan NTT DoCoMo een premie omdat de Japanners kennis inbrengen. De hoogte van dit bedrag is afhankelijk van de omzet. KPN heeft in elk geval tien jaar het recht i-mode te gebruiken.

/NETEuropese versie i-Mode gaat Euro-mode hetenKPN start met Japanners en Italianen toch Europese i-ModeNTT DoCoMo betaalt minder voor belang KPN MobileKPN en NTT DoCoMo met derde partner UMTS-markt opKPN haalt NTT Docomo i-mode niet naar Europa