AMSTERDAM - Een hacker heeft alle data van één van de servers van hostingprovider Alphamega gestolen, zo schrijft WebWereld. De aanval vond zaterdagavond rond 23.00 uur plaats.

Honderden klanten zijn hun site kwijt. "Wij hebben mensen altijd geadviseerd om een kopie van hun site op de eigen pc op te slaan. Natuurlijk zijn er altijd een paar mensen die geen kopie hebben. Die hebben dikke pech, al is het natuurlijk onze fout," aldus directeur Alphamegahosting Chris Vermeulen op Webwereld.

Maandag kregen de klanten een mail van de hostingprovider:

"Beste cliënt van Alphamega,

Je ontvangt deze email omdat je een web hosting account hebt op één van onzeservers; orion.wsgate.net. Is dat niet het geval, dan mag je deze emailnegeren.

Tot onze grote teleurstelling is er vanaf zaterdagavond ± 23:00 uur een zeerernstige storing op Orion. Hoewel we dachten dat we onze servers goedbeveiligd hadden, is het een hacker gelukt op Orion in te breken. Dezehacker heeft vervolgens alle data van de server weggegooid. Hij was er dusdoelbewust op uit om schade toe te brengen. Dit is een zeer extreme vorm vanhacken. Normaal is het al erg moeilijk voor een hacker om binnen te komen,maar als het hem al lukt, dan veroorzaakt hij normaal geen schade aan data;zeker niet op zo'n grote schaal. Deze hacker dus helaas wel.

Dit betekent dus dat je website sinds zaterdagavond van het Internetverdwenen was."

Alphamega weet nog niet wie de aanval heeft gepleegd: "Het is wel duidelijk dat hij het op ons bedrijf had gemunt. De beveiliging van Alphamega is nu wel weer op orde," aldus Vermeulen.

Overigens niet alleen klanten van Alphamega zijn gedupeerd. Ook alle klanten van The Hosting Company en Original Europe. Zij maken gebruik van hetzelfde netwerk als Alphamega namelijk het wsgate-netwerk.