AMSTERDAM - Het weblog van '90 Day Jane' was een kunstproject. De anonieme maakster staakt het project over enkele dagen.

'Jane' kwam deze week in het nieuws omdat ze op haar weblog beweerde de laatste negentig dagen van haar leven te documenteren. Daarna zou ze zelfmoord willen plegen. Ze postte onder meer een video waarin te zien was hoe ze een nieuwe jurk uitkoos om te dragen op de 'grote dag'.

Nieuwslezeres

De schrijfster meldt nu dat het weblog een kunstproject was, gebaseerd op de zelfmoord van nieuwslezeres Christine Chubbuck in 1974. Die schoot zichzelf tijdens een uitzending een kogel door het hoofd, nadat niemand in haar omgeving een roep om hulp met haar depressie had opgepikt.

Met de site wilde 'Jane' protesteren tegen haar generatie, die "meer geïnteresseerd is in beroemdheden dan in de medemens".

Stoppen

'Jane' is geschrokken van de reacties die ze kreeg. "Ik voel me sterk verantwoordelijk voor mijn kunst, maar nog meer voor de lezers van mijn blog. Mijn betrokkenheid bij dit project heeft er voor gezorgd dat veel mensen hebben gedacht dat kunst werkelijkheid was. Dat had ik niet verwacht, en kan ik moreel niet verdedigen." Ze kondigt aan haar blog daarom binnen enkele dagen te stoppen.

Aan de echtheid van het blog werd vanaf het begin getwijfeld. Jane ontkent dat het haar om aandacht of geld te doen was. "Ik heb verschillende aanbiedingen voor boeken, films en tv-programma's afgewezen en nergens geld voor gekregen", schrijft ze.