AMSTERDAM - Spam is niet alleen slecht. Dat zegt Egon Berghout, hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zo zouden spammails bepaalde medische producten zoals Viagra uit de taboesfeer halen.

Door spam wordt volgens de professor veel beter nagedacht over de beveiliging van computers, wat voor veiligere computers zorgt. Ook zou spam de medicijnenindustrie 'democratiseren'. Dankzij de ongewenste mailtjes kunnen producten waarop een taboe rust toch onder de aandacht worden gebracht, stelt de hoogleraar 'Information Systems'.

De economische schade door spam wordt volgens Berghout overdreven. De tijd die mensen kwijt zijn aan het opschonen van hun inbox zouden ze wel weer inhalen. "Daarbij is er vrij eenvoudig iets tegen te doen. Installeer gewoon een goed spamfilter."

Leed

Ondanks de voordelen vindt de professor het een goede zaak dat spammen is verboden. Hij vergelijkt het met diefstal, dat ook een kleine opbrengst voor een enkele persoon heeft terwijl het vaak veel leed aanricht.

Het verbod zal spam echter niet uitroeien, voorspelt Berghout. "Zolang het nog in het voordeel is van één individu zal het blijven bestaan."