DEN HAAG - Bedrijven doen te weinig aan het beveiligen van hun computers, zei staatssecretaris Frank Heemskerk van Economische Zaken dinsdag in een toespraak ter gelegenheid van Safe Internet Day.

Uit cijfers van Digibarometer, een website waar bedrijven kunnen nagaan of ze goed beveiligd zijn, blijkt dat 10 tot 15 procent van de bedrijven geen virusscanner of firewall heeft geïnstalleerd.

Meer dan 20 procent van de bedrijven heeft geen spamfilter om ongewenst e-mail te weren. Heemskerk noemde dit "zorgwekkend", te meer omdat 25 procent daadwerkelijk te maken heeft gehad met virussen en spyware.

Afspraken

"Ook blijkt duidelijk dat er vaak geen goede huisregels of formele afspraken zijn over zaken als wachtwoorden en beveiliging", aldus Heemskerk, die dan ook verzuchtte: "Er is dus nog het nodige te verbeteren."

De PvdA-bewindsman kondigde aan, dat hij in het kader van de campagne Digibewust gaat bezien hoe hij sectoren die slecht scoren bij de veiligheid een handje kan helpen.

Doorlichten

Vier op de vijf bedrijven denken dat hun digitale veiligheid op orde is, zo blijkt uit de Digibarometertest die door 5000 ondernemers is ingevuld. Vijftig bedrijven die slecht hebben gescoord, krijgen de mogelijkheid hun digitale beleid te laten doorlichten door een ict-adviseur.