AMSTERDAM - Kiryat Yam, een Israëlische stad met veertigduizend inwoners aan de Middellandse Zee, heeft internetgigant Google voor de rechter gedaagd wegens smaad.

Het programma Google Earth zegt dat Kiryat Yam is gebouwd op de plek waar ooit het Palestijnse dorp Ghawarina lag, wat volgens het stadsbestuur onzin is.

Oud zeer

De kwestie rakelt oud zeer op. Het stadsbestuur verzet zich tegen iedere beschuldiging dat Palestijnen zijn verdreven om plaats te maken voor de joodse kolonisten van Kiryat Yam. Bestuurder Naty Keyzilberman stelt dat Kiryat Yam dateert van 1945, ruim voor de oorlog van 1948-49, waarin honderdduizenden Palestijnen uit hun dorpen en steden werden verdreven.

Professor Yossi Ben-Artzi van de Universiteit van Haifa zegt dat Kiryat Yam is gebouwd op zandduinen ten noorden van Haifa en dat er geen Palestijns dorp in de omgeving lag. De grond zou in 1939 zijn aangekocht door het bouwbedrijf Gav Yam.

Notitie

Google Earth-gebruiker Thameen Darby, een Palestijnse arts uit Jenin op de Westelijke Jordaanoever, voegde een notitie bij de kaart van Google Earth, waarin hij zegt dat zijn moeder een vluchteling was uit het dorp Balad al-Sheikh, bij Kiryat Yam.

Darby heeft al tien van dergelijke opmerkingen bij de Google-kaart van Israël gezet. Ze vormen naar zijn zeggen zijn bijdrage aan de Nakhba, de Palestijnse Catastrofe, waarin wordt getuigd van de verdrijving van de Palestijnen.

Darby erkent dat hij wellicht niet de precieze locatie heeft aangegeven en zegt onmiddellijk veranderingen te zullen doorvoeren als "betrouwbare bronnen" duidelijk maken dat zijn gegevens niet correct zijn. Een andere internetsite plaatst Ghawarina ten zuiden van Haifa, bij het tegenwoordige Arabische Jisr el-Zarka.

Onzin

Darby schreef bij Kiryat Yam: "Dit is een van de Palestijnse locaties die na de Arabisch-Israëlische oorlog van 1948 werden ontruimd en vernietigd." Professor Ben-Artzi zegt hierover: "Dat is gewoon volslagen onzin."

Een woordvoerder van Google zei dat Google Earth afhankelijk is van de informatie die gebruikers toevoegen. Google houdt zich niet bezig met de vraag of die informatie juist is. Volgens de woordvoerder is de aangepaste kaart niet onwettig.