BARCELONA - De Europese Commissie eist dat telecombedrijven uiterlijk 1 juli hun tarieven fors verlagen voor sms'en en mobiel internetten vanuit een ander EU-land.

Anders legt Brussel zelf lage tarieven op. Europees Commissaris Viviane Reding (Informatietechniek) heeft dat maandag in Barcelona gezegd bij een ontmoeting met topmensen van de gsm-sector.

Reding noemde de huidige prijsverschillen onaanvaardbaar. Een sms-je versturen vanuit een ander EU-land is 3 tot 25 keer duurder dan vanuit het eigen land. Downloaden van bijvoorbeeld een liedje per gsm blijkt vier à zes keer duurder vanuit een ander EU-land.

Interne markt

"Een sms-je sturen of downloaden per gsm vanuit een ander EU-land zou niet aanzienlijk duurder moeten zijn dan binnenlands", zei Reding. "Dat is logisch in de grenzenloze interne markt die we in Europa al ruim vijftig jaar geleden afspraken."

Winst

Reding stelt dat de EU niet kan accepteren dat gsm-bedrijven tot twintig keer meer winst maken op hun klanten vanuit het buitenland dan in het binnenland.

De EU-commissaris eist van de bedrijven ook dat ze de tarieven eens wat duidelijker maken. "Zelfs experts hebben moeite om de consumententarieven te ontdekken op de websites van de meeste gsm-aanbieders", zei Reding. "Alle aanbieders moeten hun klanten waarschuwen, zodat ze niet schrikbarende facturen van duizenden euro's krijgen voor gsm-downloaden."

KPN

De Luxemburgse commissaris prees het Nederlandse bedrijf KPN, Play en 3 Group om elkaar vanaf 1 maart vier keer lagere tarieven te berekenen voor het dataverkeer per gsm. "Een ambitieuze stap", zei Reding. Ze hoopt dat andere bedrijven volgen.

Gesprekskosten

Reding trad vorig jaar al op tegen torenhoge gsm-gesprekskosten. De EU stelde een prijslimiet voor gsm-gesprekken vanuit andere EU-landen. Die limiet leidde al direct tot forse prijsverlagingen.