AMSTERDAM - Binnen softwarebedrijf Microsoft is stevig gediscussieerd over het gebruik van stickers die beweerden dat pc's 'klaar voor Vista' waren.

Dat meldt de Seattle Post-Intelligencer op basis van interne e-mails van het bedrijf. De e-mails maakten vrijdag deel uit van de processtukken bij een rechtszitting in Seattle, waar rechters moeten beslissen of een zaak tegen Microsoft wordt verheven tot 'class action suit' - een collectieve rechtszaak van een grote groep burgers.

De zaak draait om stickers die Microsoft tijdens de kerstverkopen van 2006 op nieuwe pc's liet plakken. Het bedrijf had de verschijning van het nieuwe besturingssysteem Windows Vista moeten uitstellen tot januari, en vreesde dat consumenten de aanschaf van een nieuwe computer daarom zouden uitstellen. De sticker moest klanten geruststellen: de pc's waren weliswaar uitgerust met Windows XP, maar zouden ook geschikt zijn om later Windows Vista te draaien.

Home Basic

Toen ze XP trachtten te upgraden naar Vista, ontdekten sommige kopers echter dat er een addertje onder het gras zat. Veel nieuw gekochte pc's bleken slechts te voldoen aan de minimum-systeemeisen van Vista. Daarom kon alleen de basisversie Windows Vista Home Basic gebruikt worden, zonder prominente Vista-functies als de nieuwe gebruikersinterface Aero Glass.

Boze consumenten spanden een rechtszaak aan, omdat ze zich door de sticker misleid voelen.

Verprutst

Tijdens de zitting bleek dat ook Microsoft zelf over de campagne heeft getwijfeld. Microsoft-topman Mike Nash schrijft in een interne e-mail dat ook hij persoonlijk in de val is getrapt. "Ik heb hier nu een e-mailmachine van 2100 dollar", klaagt hij. En zijn collega Jim Allchin schrijft: "Dit hebben we echt verprutst. Jullie moeten beter met onze klanten omspringen."

Volgens Microsoft zijn die e-mails echter "geïsoleerde gevallen" waaraan niet te veel waarde moet worden gehecht. Het bedrijf meent dat de klagers ongelijk hebben. Naast de stickers was er in 2006 meer informatie beschikbaar over de verschillende versies van Vista en de systeemeisen die die stellen.