AMSTERDAM - Het gebruik van mobiel internet in het buitenland wordt goedkoper. In navolging van KPN kondigde Vodafone vrijdag aan de kosten voor dataroaming terug te schroeven.

De providers verlagen de tarieven in navolging van een oproep van de Europese Commissie. In 2007 verplichtte de Europese Commissie de telecombedrijven om bellen en gebeld worden in het buitenland goedkoper te maken. Mobiel internetten daarentegen bleef duur.

Kosten

Telecombedrijf KPN maakte donderdag al bekend dat het de kosten voor het gebruik van internet in het buitenland gaat terugbrengen naar 25 eurocent per megabyte. Dit bedrag is overigens niet wat de gebruiker moet betalen, maar wat de aanbieders elkaar onderling in rekening brengen.

Het is echter nog niet duidelijk hoeveel de consument uiteindelijk gaat betalen. "Grootverbruikers zijn vaak goedkoper uit, we zijn nog aan het uitzoeken welk pakket welke prijs krijgt," zo stelt een zegsman van KPN.

Hoog

Bij Vodafone is dat al wel duidelijk. Per megabyte betaalt een abonnee in het gunstigste geval 2,50 euro, met een starttarief van 0,79 cent.

Ewald van Kouwen van de Consumentenbond vindt deze prijs echter nog steeds te hoog . "Als je twintig e-mails wilt versturen met het meest gunstige pakket, dan ben je nog steeds vijf euro kwijt; een liedje downloaden kost zes euro," rekent de woordvoerder voor. "Dat willen mensen helemaal niet."

Klachten

Bij de Consumentenbond regende het vorig jaar klachten van vakantiegangers die bij thuiskomst torenhoge rekeningen gepresenteerd kregen nadat ze in het buitenland via hun mobiel geïnternet hadden. Hierna begon de bond een actie om providers er toe te bewegen de mogelijkheid van mobiel internet in het buitenland standaard uit te zetten.

Verschil

"Consumenten snappen niet dat er zo'n idioot verschil is in tarieven," zegt Van Kouwen. Hij wijst ook op het verschil in prijs tussen de kosten die providers elkaar onderling in rekening brengen en welke ze de klant voorschotelen. Van Kouwen: "We zien dan een verhoging van een factor tien "