AMSTERDAM - Myspace hoopt zich in Nederland van zijn concurrenten te onderscheiden door een grote hoeveelheid unieke eigen content. Dat bleek donderdagavond bij de lancering van de Nederlandse editie van de vriendensite.

Met 210 miljoen profielen wereldwijd is MySpace verreweg de grootste en bekendste van de 'sociale netwerken'. Toch is de Nederlandse editie, die donderdag na een testfase van negen maanden officieel werd gelanceerd, met z'n ruim 400 duizend gebruikers een stuk kleiner dan Hyves, dat onlangs zijn vijfmiljoenste lid binnensleepte.

Managing director Travis Katz van Myspace International maakte zich daar tijdens de presentatie in De Melkweg in Amsterdam geen zorgen over. "In ieder land waar we de markt hebben betreden, was al een grote concurrent actief. Ook in de Verenigde Staten waren we niet de eerste. Friendster was destijds een groot en bekend sociaal netwerk."

Eigen content

Myspace wil zich van concurrenten onderscheiden door veel eigen content. De vriendensite beschikt onder meer over eigen muziek- en videokanalen. Daarop zijn filmpjes te zien die - net als op bijvoorbeeld Youtube - door de gebruikers worden gepost, maar ook speciaal voor Myspace geproduceerd materiaal. Zo loopt in Groot-Brittannië de thrillerserie Beyond the Rave, en werd in de Verenigde Staten de dramaserie Quarterback een groot succes.

Ook in Nederland hoopt Myspace met dergelijke content te komen. Volgens marketingdirecteur Derek Fehmers van Myspace Benelux is het bedrijf in gesprek met verschillende producenten van videocontent, zowel van grote series als kleine, virale video's.

Concerten

Daarnaast moeten allerlei offline activiteiten gebruikers naar Myspace lokken. Zo organiseert de site kleine, intieme verrassingsconcerten van populaire muzikanten voor zijn gebruikers.

Nieuwe versie

Myspace lanceert volgens Fehmers bovendien "binnen enkele weken" een nieuwe versie van de vriendensite. Daarmee wil het netwerk tegemoet komen aan de behoefte van gebruikers om meer onderscheid te kunnen maken tussen de uiteenlopende relaties die zij met hun Myspace-vrienden hebben.

Weekend

Het wordt straks mogelijk om contacten te markeren als familieleden, vrienden of collega's. Afhankelijk daarvan krijgen ze dan bepaalde onderdelen van je profiel wel of juist niet te zien. Naar die mogelijkheid was volgens Katz veel vraag. "Je hebt misschien een collega aan je contacten toegevoegd, maar dat wil niet zeggen dat hij ook precies moet kunnen zien wat je in het weekend doet."