AMSTERDAM - Weblogs die muziekfilmpjes van videosites integreren op hun site hebben voorlopig nog niets te vrezen van de Buma/Stemra.

Donderdag ontstond opschudding onder bloggers omdat de organisatie een naar eigen zeggen 'premature' e-mail verstuurde waarin stond dat het op die manier aanbieden van filmpjes een licentie vereist.

Beschermd

Dat zou inhouden dat jaarlijks een bepaald bedrag moet worden afgedragen aan de Buma/Stemra om door te mogen gaan met het aanbieden van de filmpjes.

Diverse muzieksites kregen een e-mail van de auteursrechtenorganisatie. Daarin stond dat Buma/Stemra constateerde dat de sites actief bezig zijn om '(beschermde) uit het door Buma/Stemra beheerde wereldmuziekrepertoire ter beschikking te stellen'.

Een van die sites was muziek-weblog Myownmusicindustry.nl (MOMI). Het blog vroeg de organisatie in een blogpost om opheldering.

Openbaarmaking

Het antwoord van Buma/Stemra (dat het blog ook publiceerde) luidde dat het de organisatie vooral te doen was om de geïntegreerde filmpjes die er aangeboden werden.

Buma/Stemra liet weten die inbedding van de filmpjes als een 'nieuwe openbaarmaking' te zien 'waarvoor een regeling moet worden aangegaan'.

Het 'normaal' linken naar filmpjes op een videosite (in dit geval Youtube) wordt door de medewerker die het antwoord opstelde niet als een probleem gezien, want dan is de bron verantwoordelijk voor het muziekgebruik.

Prematuur

Noortje de Bakker van Buma/Stemra zegt dat het niet de bedoeling was dat MOMI deze tweede mail zou krijgen. "Het is zo dat we sinds begin dit jaar een nieuwe afdeling hebben die zich bezighoudt met online muziek. In dat kader worden de sites aangeschreven," zegt ze.

"Een aantal van die aanbieders is nu aangeschreven over die geïntegreerde opname van filmpjes, maar dat was prematuur." Buma/Stemra onderzoekt wel hoe ze met dat fenomeen om moet gaan.

Overleg

De Bakker laat weten dat de organisatie op dit moment juridisch goed uit de voeten kan met de modellen die ze hanteert. "We moeten ook kijken wat nu en in de toekomst praktisch en haalbaar is. We zullen daarvoor ook overleggen met grote partijen die veel ervaring hebben met bijvoorbeeld het deze manier van aanbieden van rechtendragend materiaal"