AMSTERDAM - Het bod van softwaregigant Microsoft op Yahoo heeft het internetbedrijf in de armen van concurrent Google gedreven. Topman Jerry Yang zoekt naarstig naar alternatieven voor de overname.

Microsoft bood vorige week 44,6 miljard dollar voor het internetbedrijf, dat door tegenvallende resultaten in zwaar weer verkeert. Onder druk van zijn aandeelhouders besloot Yahoo onlangs nog om zo'n duizend banen te schrappen.

Microsoft, dat al eerder tevergeefs trachtte Yahoo over te nemen, hoopt van de situatie te profiteren. Met de overname zou het een groter aandeel verwerven op de groeiende markt voor online advertenties. Ook zou het toegang krijgen tot enkele succesvolle diensten van Yahoo, zoals fotosite Flickr, en tot de achterliggende technologie.

E-mail

Volgens de Los Angeles Times zou topman Jerry Yang van Yahoo echter in steeds intensievere onderhandelingen met Google zijn over een vorm van samenwerking die kan helpen om Microsoft buiten de deur te houden. In een e-mail aan zijn personeel schreef Yang dat de bedrijfsleiding nog geen besluit heeft genomen over het bod van Microsoft, en een reeks zeer uiteenlopende alternatieven bestudeert.

Google

De meest levensvatbare optie lijkt een vorm van samenwerking met concurrent Google, op afstand marktleider op het gebied van internetreclame. Yahoo zou zijn eigen advertentiedienst kunnen sluiten, en op het gebied van reclame met Google in zee kunnen gaan. Dat levert extra inkomsten en kostenbesparingen op.

Probleem is dat een dergelijke samenwerking waarschijnlijk zal stuiten op bezwaren van de Amerikaanse en Europese mededingingsautoriteiten. Een overname van Yahoo door Google zou om die reden vermoedelijk helemaal onmogelijk zijn.

Felle toon

Google heeft zich niettemin op ongebruikelijk felle toon in de discussie over de overname gemengd. Na bekendmaking van het bod van Microsoft noemde het bedrijf de eventuele koop een "ernstige bedreiging voor het open karakter van internet". Google-topman Eric Schmidt zou Jerry Yang direct hebben gebeld om hem zijn hulp aan te bieden bij pogingen de overname af te wenden.