DEN HAAG - Internetreclames voor 'gratis' ringtones zijn misleidend. Dat oordeelde de Reclame Code Commissie (RCC) naar aanleiding van zes klachten die de Consumentenautoriteit eind vorig jaar indiende.

Dat maakte de autoriteit donderdag bekend.

De klachten gingen over internetreclames voor 'gratis' ringtones, terwijl het eigenlijk om een betaald abonnement ging. De advertenties stonden ook op sites voor kinderen.

Vermelding

De RRC oordeelde op grond van de Nederlandse Reclamecode en de Kinder- en Jeugd Reclamecode dat de reclames misleidend zijn omdat " ten onrechte wordt gesuggereerd dat de ringtone 'gratis' is, terwijl de consument vervolgens vast blijkt te zitten aan een betaald abonnement".

Ook op de kinderwebsite staat niet duidelijk vermeld dat het om een advertentie gaat. De uitingen waar de klachten over gingen, zijn inmiddels aangepast.

Signaal

Marije Hulshof, directeur van de Consumentenautoriteit, liet weten dat de autoriteit in 2008 onder meer wil bereiken dat aanbieders van sms-diensten geen gebruik meer maken van misleidende reclames die ertoe leiden dat consumenten en in het bijzonder kinderen, ongewild een abonnement op sms-diensten krijgen.

"Deze uitspraak is een belangrijk signaal aan aanbieders van ringtones dat deze manier van reclame maken ontoelaatbaar is. Als wij dit nogmaals aantreffen, aarzelen we niet de RCC in te schakelen", aldus Hulshof.