ARNHEM - Het Openbaar Ministerie (OM) in Arnhem gaat twee jongens van 14 en 17 jaar dagvaarden vanwege hun mogelijke betrokkenheid bij de mishandeling van hun autistische buurjongen. Van de grove pesterijen werden filmpjes gemaakt die op Youtube werden gezet.

Op de dagvaardingen zal volgens een woordvoerder van het OM openlijk geweld dan wel mishandeling staan. De pesterijen hebben waarschijnlijk jaren lang geduurd.

Wanneer de jongens voor de rechter moeten verschijnen is nog niet bekend. Of twee meerderjarige vrienden ook worden vervolgd, is nog niet besloten.

Al lange tijd stonden diverse filmpjes op internet, totdat de vader van de autist dat september vorig jaar ontdekte. De vader deed aangifte, waarna de vier jongens kort werden aangehouden. Op twee na haalden de vier Arnhemmers de filmpjes weer weg.

Dreiging

Toen de zaak eind januari opeens in de openbaarheid kwam, reageerden honderden mensen op de resterende twee filmpjes op internet. De vermeende daders werden daarin uitgescholden en bedreigd. Van een van hen werd naam, adres en telefoonnummer vermeld, plus een oproep om daar die middag de boel kort en klein te slaan.

Youtube heeft daarop ook de laatste twee filmpjes en alle reacties verwijderd. Het OM onderzoekt of behalve de Arnhemse jongens ook de schrijvers van digitale bedreigingen te vervolgen zijn.