WASHINGTON - Bijna 100.000 moslims wereldwijd hebben op internet een petitie ondertekend waarin zij de verwijdering eisen van afbeeldingen van de islamitische profeet Mohammed uit de online encyclopedie Wikipedia.

Het gaat vooral om historische miniaturen. De moslims zeggen beledigd te zijn door de illustraties omdat de islam het afbeelden van mensen zou verbieden. Zij eisen in de petitie respect voor hun religie.

De ondertekenaars richten zich met name tegen het gebruik van een vijftiende-eeuwse illustratie uit een manuscript van de vroege islamgeleerde Al-Biruni. De tekening ligt in de Bibliothèque Nationale de France in Parijs.

Censuur

Wikipedia verdedigt de plaatjes op de eigen website. De encyclopedie zegt geen censuur te willen toepassen "ten gunste van een bepaalde groep".

Culturele traditie

Wikipedia wijst er verder op dat het afbeeldingsverbod niet voor alle moslims geldt. De ban op illustraties van Mohammed en andere profeten is een culturele traditie bij sommige moslimgroepen, stelt de website.

Wikipedia benadrukt dat zij alle onderwerpen vanuit een "neutraal standpunt" wil behandelen. Teksten of illustraties worden alleen verwijderd als zij in strijd zijn met het eigen Wikipedia-beleid of met de wetten van de Amerikaanse staat Florida, waar de servers van de online-encyclopedie staan.