AMSTERDAM - Driekwart van de Nederlandse overheidsorganisaties heeft geen maatregelen genomen om cybercrime te verhinderen. Dat blijkt uit de woensdag gepubliceerde ICT Barometer van advies- en accountantskantoor Ernst & Young.

Van de bedrijven heeft minder dan de helft een plan klaarliggen voor het tegengaan van cybercrime.

Aanslag

"Wij luiden bij deze de noodklok. Als er niet snel wat gebeurt, is een digitale terroristische aanslag niet meer denkbeeldig", zegt onderzoeker Monique Otten van Ernst & Young. Individuen en bedrijven zijn te vaak laks als het gaat om criminaliteit via internet. "Men vergeet vaak dat de gevolgen steeds groter worden, omdat we steeds meer afhankelijk worden van internet."

Fouten

Otten merkt dat er nog veel "standaardfouten" worden gemaakt in software als een gebruiker een gebruikersnaam en wachtwoord op een site moet invoeren. "Hackers hebben trucjes waardoor je met elke combinatie kunt inloggen. Hier moeten bedrijven zich standaard tegen beveiligen."

Uit het onderzoek blijkt verder dat bij de overheid 62 procent van de respondenten onvoldoende vertrouwen heeft in de beveiliging tegen cybercrime. In het bedrijfsleven is dat iets minder dan de helft.

Vertrouwen

Van de ondervraagden heeft ruim 80 procent weinig vertrouwen in politie en justitie. Het gros lost problemen met internetcriminaliteit liever zelf op. Slechts een kleine groep doet aangifte, terwijl twee op de tien bedrijven zelfs helemaal geen actie onderneemt.

Henk Klap, projectleider cybercrime bij de politie voor Noord-en Oost-Nederland, geeft toe dat er nog het een en ander verbeterd kan worden bij de aangifte. "De gewone rechercheur moet hier ook in geschoold worden, waardoor hij het probleem makkelijker herkent en goed kan doorverwijzen", zegt Klap.

Wegwijs

De politie pakt dit aan door het personeel een cursus over cybercriminaliteit te geven. "Over vijf jaar hopen we de helft van de mensen wegwijs te hebben gemaakt." Volgens Klap houden bij de Nederlandse politie 250 experts zich bezig met cybercriminaliteit. "Het grootste deel van de criminaliteit die we bestrijden vindt plaats in de financiële wereld."

De ICT Barometer wordt sinds 2001 elke twee maanden gehouden onder gemiddeld zeshonderd bedrijven in de sector.