AMSTERDAM - De mogelijke overname van internetbedrijf Yahoo door Microsoft leidt tot onrust onder sommige gebruikers van Yahoo-diensten. Een protestgroep op fotosite Flickr heeft inmiddels honderden leden.

Flickr geldt als de bekendste en meest succesvolle fotowebsite op internet. Gebruikers kunnen hun foto's er uploaden, delen met andere gebruikers en becommentariëren. Ook kunnen ze zich aansluiten bij fotogroepen rond bepaalde thema's. Gebruik is gratis, maar betalende leden krijgen op de site extra mogelijkheden.

Vuile poten

Softwaregigant Microsoft bracht vrijdag een bod uit van 44,6 miljard dollar op Flickrs moederbedrijf Yahoo. Veel Flickrgebruikers vrezen echter dat de site bij Microsoft niet in goede handen is, en hebben een protestgroep opgericht die het bedrijf oproept "met z'n vuile poten van ons Flickr af te blijven". De groep had dinsdagmiddag al ruim 1200 leden.

Veel leden vrezen dat Microsoft Flickr zal trachten te integreren in zijn eigen webdiensten, zoals de foto-afdeling van Windows Live Spaces, of zodanig zal aanpassen dat de site alleen nog te gebruiken is in combinatie met Microsoftproducten.

Yahoo

Toen de destijds zelfstandige site in 2005 door Yahoo werd overgenomen, leidde dat ook al tot een storm van protest. Vooral toen oude gebruikersnamen en wachtwoorden voor Flickr verdwenen, en Flickrfans een Yahoo-account moesten aanvragen om te kunnen inloggen, dreigden veel leden met opstappen.

Web 2.0

Yahoo bezit naast Flickr nog enkele populaire zogenoemde 'Web 2.0'-websites, zoals bookmarksite del.icio.us, online evenementenagenda Upcoming en vraag-en-antwoordsite Yahoo Answers. Veel van die sites hebben een Microsoft-tegenhanger, zoals Windows Live Favorites en Windows Live QnA.