AMSTERDAM - Dat (mee)roken slecht is voor longen, hart en bloedvaten is onderhand bekend. Maar gamefabrikant Nintendo draagt een nieuwe reden aan om te stoppen: de verslaving kan ook de gezondheid van spelcomputer Wii aantasten.

Daarvoor waarschuwt het bedrijf in een persbericht. Aanleiding waren klachten van klanten over het onlangs in Japan verschenen spel Super Smash Bros Brawl (SSBB). De schijfjes waarop dat spel werd geleverd, zouden niet goed leesbaar zijn.

Tabak

Volgens Nintendo werden die problemen niet veroorzaakt door de schijfjes, maar door vervuiling van de optische drive in de spelcomputer met tabaksaanslag. Als er veel gerookt wordt in de ruimte waar de Wii staat, kan de lens zo vies worden dat er leesfouten optreden.

Dual-layer

Het probleem kwam niet eerder aan het licht, omdat het zich vooral bij gebruik van dual-layer-dvd's zou voordoen. SSBB is - in tegenstelling tot de meeste Wii-spellen tot nu toe - op zo'n schijf uitgebracht.

Schoonmaken

De haperende Wii's kunnen worden opgelapt door de lens schoon te maken. Nintendo laat in het persbericht weten dat gratis te zullen doen.

Overigens is SSBB vooralsnog alleen in Japan te koop.