AMSTERDAM - Het Amsterdamse internetbedrijf eBuddy heeft een kapitaalinjectie van 6,5 miljoen euro gekregen van de investeringsmaatschappij Prime Technology Ventures.

Via de website van eBuddy kunnen gebruikers van verschillende chatprogramma's, zoals MSN of Yahoo Messenger, met elkaar communiceren zonder dat er software moet worden geïnstalleerd.

Het bedrijf wil het geld vooral steken in verdere ontwikkeling van de dienst. De nadruk ligt daarbij op de mobiele versie van eBuddy. Een programmaatje waarmee bezitters van een gsm via hun telefoon kunnen chatten, heeft inmiddels zo'n twee miljoen gebruikers. In het Aziatische staatje Brunei gebruikt een kwart van de bevolking de mobiele chatclient, zegt Jan-Joost Rueb van eBuddy.

Jongeren

Wereldwijd trekt het bedrijf al twaalf miljoen bezoekers per maand, waarvan ongeveer een miljoen in Nederland. Vooral jongeren maken gebruik van de chatdiensten.

Volgens Rueb is MSN onder eBuddy-gebruikers de populairste chatdienst, vooral in Europa. In de Verenigde Staten wordt AOL het meest gebruikt, terwijl India Yahoo's chatdienst prefereert. Kleinere chatnetwerken, zoals Google Talk en MySpace winnen aan populariteit.

Inloggen

eBuddy introduceerde onlangs een nieuw inlogsysteem. Gebruikers die dat willen kunnen hun accounts bij verschillende chatdiensten bij eBuddy registreren. Zo kunnen ze zich via eBuddy voortaan met één gebruikersnaam en wachtwoord voor alle chatprogramma's tegelijk aanmelden.

eBuddy, in 2003 opgericht, ging eerder al in zee met de investeringsmaatschappij Lowland Capital.