AMSTERDAM - Een groot pakket updates voor besturingssysteem Windows Vista, is vanaf maart beschikbaar. Microsoft is maandag begonnen met de verspreiding van SP1.

Voor Microsoft is de publicatie van het Service Pack een belangrijk moment. Veel Microsoftklanten wachten bij de verschijning van nieuwe Windowsversies op de verschijning van het eerste Service Pack, in de hoop dat de belangrijkste kinderziektes dan zijn opgelost.

Het vorig jaar verschenen besturingssysteem Windows Vista won in zijn eerste jaar maar langzaam terrein. Na de verschijning klaagden veel gebruikers over trage computers en niet-werkende randapparatuur. De Consumentenbond riep in Nederland zelfs op tot een boycot van de nieuwe Windowsversie.

Omdat Vista op nieuwe pc's meestal al is geïnstalleerd, begint het systeem onder consumenten inmiddels terrein te winnen, maar vooral zakelijke gebruikers keken de kat nog uit de boom.

Sneller

Het Service Pack moet Windows Vista sneller en betrouwbaarder maken, schrijft Mike Nash van Microsoft op zijn weblog. Zo zou het kopiëren van bestanden tot 50 procent sneller moeten verlopen na de update.

Het Service Pack wordt vanaf maart verspreid, in eerste instantie onder grootgebruikers en daarna ook onder consumenten.