AMSTERDAM - Yahoo heeft zijn abonnee-muziekdienst overgedaan aan Real Networks. Klanten worden overgenomen door het concurrerende Rhapsody van Real Networks.

De muzieksite van Yahoo werd in 2005 opgericht en trok volgens het bedrijf 22,5 miljoen unieke bezoekers, maar daarvan nam slechts een vrij klein gedeelte een betaald abonnement. Yahoo zelf heeft geen cijfers bekendgemaakt, maar volgens analisten zou het gaan om zo'n 400 duizend gebruikers.

Abonnees van Yahoo Music Unlimited konden voor zes dollar per maand onbeperkt muziek downloaden uit een catalogus van ruim twee miljoen nummers. Die muziek was wel beveiligd tegen verdere verspreiding, en kon daarom niet worden afgespeeld op bijvoorbeeld een iPod. Bij beëindiging van het abonnement werd eerder gedownloade muziek onbruikbaar.

Real Networks

Yahoo gaat nu de abonneedienst Rhapsody aanprijzen, een gezamenlijk project van Real Networks en clipzender MTV. Real geldt opmerkelijk genoeg als een van voorname concurrent van Microsoft, dat vrijdag een bod van 44,6 miljard dollar op Yahoo uitbracht. Het spande in 2003 een rechtszaak tegen Microsoft aan, omdat het zijn machtspositie zou hebben misbruikt om Reals mediaspeler van de markt te drukken.

Downloadwinkel

Eind januari meldden verschillende media dat Yahoo in gesprek zou zijn met de belangrijkste platenlabels over de opening van een muziekwinkel zonder kopieerbeveiliging. Gebruikers zouden daar zonder abonnement muziek kunnen aanschaffen, die zonder beperkingen te beluisteren is.

Of de mogelijke overname door Microsoft op die plannen van invloed is, is niet duidelijk.