BRUSSEL - De VVD in het Europees Parlement eist meer actie van Europa om dissidenten in landen als China, Cuba en Tunesië te beschermen als ze op internet oppositie voeren tegen de autoritaire regimes in hun land.

VVD-europarlementariër Jules Maaten wil dat er Europese wetgeving komt die te vergelijken is met de Amerikaanse Global Online Freedom Act (GOFA). Die wet gaat Amerikaanse internetbedrijven verplichten hun servers in westerse landen te zetten, zodat de gegevens van de servers niet door autoritaire staten gebruikt kunnen worden om dissidenten op te sporen.

Mislukt

Pogingen om dat in Europa via zelfregulering van de internetbedrijven te regelen zijn tot nog toe mislukt. Maaten wil ook dat Brussel 20 miljoen euro extra vrijmaakt voor initiatieven tegen de internetcensuur in autoritaire landen. Dat kan bijvoorbeeld via software waarmee burgers censuur op internet kunnen omzeilen, doordat geblokkeerde websites en zoekresultaten hiermee toegankelijk worden.

Ontwikkelen

Maaten: "De VS hebben voor 2008 reeds 15 miljoen dollar ter beschikking gesteld om dergelijke technologieën verder te ontwikkelen en te verspreiden. Europa mag niet achterblijven. De EU en VS moeten de 'Great Chinese Firewall' doorbreken."

Volgens de mensenrechtenorganisatie 'Reporters Without Borders' zitten momenteel wereldwijd 64 cyberdissidenten gevangen, waarvan het merendeel (51) in China.