AMSTERDAM - De verkiezingen voor het populairste Nederlandse weblog zijn begonnen. Op 19 maart wordt de publieksprijs onder de Dutch Bloggies uitgereikt in Den Haag.

De Dutch Bloggies zijn Nederlandse weblogprijzen in verschillende categorieën. De winnaars van zeventien Bloggies, waaronder die voor het best geschreven weblog, het best vormgegeven weblog en die voor enkele themablogs, worden door een jury aangewezen.

De organisatie heeft een lijst van vijftig genomineerde weblogs opgesteld. Internetters hebben tot 6 maart de tijd om op de website van de organisatie hun keuze uit de kandidaten kenbaar te maken.

Onder de kanshebbers zijn Geenstijl, Jan Marijnissen, Merel Roze, Bieslog en Viva.

Kritiek

De organisatie van de Dutch Bloggies ligt onder vuur omdat het de spelregels voor de prijsuitreiking volgens critici te vaak aanpast. De inbreng van het publiek is steeds verder beperkt, omdat grote weblogs als Geenstijl de verkiezing in voorgaande jaren te vaak naar hun hand wisten te zetten.

Ook ontstond bij de laatste editie van de uitreiking beroering omdat de jury besloot de prijs voor het beste politieke blog niet uit te reiken. De blogs in die categorie zouden zich te veel op de actualiteit richten en zijn verworden tot campagnevehikels van politici.

Salonbloggies

Vier grote blogs - Panzerfaust, Geencommentaar, Retecool en Sargasso, houden in 2008 uit onvrede een eigen wedstrijd. Die laatste twee blogs zijn overigens ook bij de Dutch Bloggies genomineerd.