AMSTERDAM - De Nederlandse overheid zal de beveiliging van computers en internetverbindingen binnen twee jaar actief gaan reguleren. Dat voorspelt beveiligingsgoeroe Bruce Schneier.

Schneier denkt dat overheidsregulering de beste manier is om computercriminaliteit aan te pakken, zo zegt hij in een interview met NU Zakelijk. Hij waarschuwt dat computercriminaliteit een steeds groter probleem wordt. Georganiseerde misdaad heeft de plaats ingenomen van hackers die 'voor de sport' op andermans systeem inbreken.

Van gewone computergebruikers verwacht Schneier geen oplossing. Voor hen is het onderhoud van hun systemen te ingewikkeld. "Mensen weten niet hoe ze Windows opnieuw moeten installeren, of hoe ze malware moeten verwijderen", aldus Schneier.

It-afdeling

Zakelijke gebruikers hebben dat probleem niet, omdat ze ondersteuning hebben van de it-afdeling van hun werkgevers. Volgens Schneier zou het logisch zijn als internetproviders de rol van de it-afdeling voor consumenten op zich nemen, desnoods onder druk van de politiek.

"De overheid moet zeker ingrijpen als het duidelijk is dat de gebruikers het niet kunnen begrijpen. Net zoals de overheid medicijnen reguleert."

Consumentenbond

Vorig jaar pleitte de Consumentenbod al voor een dergelijke regeling. De organisatie wil dat de toezichthouder op de telecommarkt OPTA internetproviders gaat dwingen om voor goede beveiliging te zorgen.

Onderzoek

Schneier deed zijn uitspraken in een interview naar aanleiding van een onderzoek naar computerbeveiliging dat NU Zakelijk in samenwerking met Webwereld en Security.nl liet uitvoeren. Uit het onderzoek bleek maandag dat bedrijven hun eigen personeel als het grootste veiligheidsrisico beschouwen.

Werknemers zouden onbewust vertrouwelijke kunnen lekken, zo vrezen de ondervraagden. Bij één op de zes is dat al eens voorgevallen.