AMSTERDAM - De Zweedse downloadsite The Pirate Bay is geen commerciële onderneming. De inkomsten die de site heeft uit de verkoop van advertenties, dekken waarschijnlijk niet eens de kosten van de dienst.

Dat schrijft Peter Sunde van de downloadsite in een e-mail aan Ars Technica. Hij reageert daarmee op de aanklacht die de Zweedse justitie tegen The Pirate Bay heeft ingediend. The Pirate Bay is de bekendste zogenoemde 'torrentsite', die links aanbiedt waarmee onder andere films, muziek en software kunnen worden gedownload met behulp van het Bittorrentsysteem.

De site, die naar eigen zeggen 2,5 miljoen geregistreerde gebruikers heeft, is de entertainmentindustrie al jaren een doorn in het oog. Tot dusverre slagen de Zweedse autoriteiten er niet in de dienst aan te pakken, onder andere omdat de te downloaden bestanden zich niet op de servers van The Pirate Bay bevinden.

Winst

Volgens een aanklacht die het Zweedse Openbaar Ministerie afgelopen week na een onderzoek van anderhalf jaar publiceerde, maakt The Pirate Bay zich echter schuldig aan grootschalige schending van auteursrechten op commerciële basis. Om dat te bewijzen, verwijst Justitie naar de naar schatting ruim twee miljoen euro die de advertenties op de website van de dienst jaarlijks zou opbrengen. Officier van Justitie Hakan Roswall eist dat vier medewerkers van de site daarom ieder een boete krijgen van zo'n 120 duizend euro.

Onzinnig

Sunde noemt de aanklacht echter onzinnig. Volgens hem kloppen de bedragen niet. Justitie zou sommige bedragen dubbel tellen, en ook inkomsten meerekenen die niet op het conto van The Pirate Bay komen. Al met al dekken de inkomsten uit advertenties waarschijnlijk niet eens de kosten van de servers en de internetverbinding van The Pirate Bay, schrijft hij.

De piraten zien de rechtszaak met vertrouwen tegemoet. Zelfs als ze zouden verliezen, blijft de site gewoon functioneren, schrijven ze op hun weblog.