AMSTERDAM - Een overname van internetbedrijf Yahoo door Microsoft vormt een bedreiging voor het open karakter van internet. Daarvoor waarschuwt althans concurrent Google. De mogelijke aankoop stuit ook op bezwaar van privacyorganisaties.

Bekijk video

Vrijdag werd bekend dat Microsoft 44,6 miljard dollar voor Yahoo over heeft. Met de overname willen de twee bedrijven de concurrentiestrijd met Google aanknopen, dat op de groeiende markt voor webdiensten en online advertenties een sterke positie inneemt.

In een bericht op het bedrijfsweblog memoreert Google aan de reputatie die Microsoft heeft opgebouwd als agressieve monopolist op gebied van pc-software. "Zou Microsoft dezelfde illegale invloed proberen uit te oefenen op internet als op de computer?" vraagt topman David Drummond van Google zich af.

Desktop

Microsoft en Yahoo hebben een groot marktaandeel op het gebied van chat- en e-maildiensten. Drummond vreest met name dat Microsoft zijn sterke positie op desktopcomputers zal misbruiken, om consumenten de toegang tot concurrerende diensten - zoals Googles GMail, te bemoeilijken.

Poortwachter

Ook privacyorganisaties zetten vraagtekens bij de overnameplannen. De elektronische burgerrechtenbewegingen EPIC en Center for Digital Democracy (CDD) zullen een eventuele goedkeuring van de fusie aanvechten bij de Amerikaanse handelswaakhond FTC, meldt nieuwsdienst IDG. Ze vrezen dat de fusie van Microsoft en Yahoo zal leiden tot een 'krachtig duopolie', waarin de combinatie samen met concurrent Google optreedt als een 'digitale poortwachter' die grote invloed heeft op internet.

Microhoo

Jeffrey Chester van het CDD waarschuwt bovendien dat "consumenten het risico lopen dat hun persoonlijke gegevens het eigendom worden van Microhoo's en GoogleClicks", refererend aan de overname van advertentiebedrijf DoubleClick door Google, eind 2007. Ook tegen die fusie verzetten de organisaties zich, maar met weinig succes. De Amerikaanse autoriteiten keurden de overname in december goed.