NEW YORK - Microsoft wil internetbedrijf Yahoo overnemen. De softwaregigant maakte vrijdag bekend de aandeelhouders van Yahoo 31 dollar per aandeel te hebben geboden.

Dat is omgerekend 44,6 miljard dollar (29,9 miljard euro). Deze prijs ligt 62 procent boven de slotkoers van Yahoo op de beurs in New York op woensdag. Het bod zou voor de helft in contanten worden betaald, en voor de rest in aandelen.

Topman Steve Ballmer van Microsoft liet weten "veel respect te hebben voor Yahoo". Volgens Ballmer zal een combinatie van de twee bedrijven zeer gunstig uitpakken voor consumenten en aandeelhouders.

De overname zou jaarlijks een miljard dollar aan schaalvoordeel moeten opleveren, schrijft Microsoft in een persbericht. Ook denken de twee bedrijven samen meer geld in de ontwikkeling van innovatieve diensten en producten te kunnen steken.

Google

Microsoft en Yahoo worstelen al jaren met concurrent Google. Beide bedrijven willen hun inkomsten uit online advertenties vergroten, maar hun zoekmachines zien hun marktaandeel ver achterblijven bij dat van Google.

Flickr

Yahoo beschikt, net als Microsoft, onder meer over een zoekmachine, een chatprogramma en een webmaildienst. De chatprogramma's van Yahoo en Microsoft kunnen al met elkaar communiceren.

Daarnaast is het eigenaar van de populaire fotosite Flickr en sociale-bookmarkdienst del.icio.us. Ook heeft het een relatief sterke positie op mobiele telefoons.

Ontslagen

Het bedrijf maakte eerder deze maand bekend dat het zeker duizend personeelsleden op straat gaat zetten, als reactie op tegenvallende financiële resultaten.

Geruchten over een overname deden al lange tijd de ronde. De bedrijven waren eerder met elkaar in gesprek, maar toen liepen onderhandelingen op niets uit.