Nederlandse webwinkels willen dat er een Europese iDeal wordt ingevoerd. Zo'n standaard zou de winkeliers goed uitkomen omdat hun systemen in de aanloop naar een Europese standaard voor online-betalingen dan weinig aanpassing behoeven.

Dat maakte de organisatie dinsdag bekend.

iDeal is een populaire betaalmethode voor aankopen via het web. Het systeem maakt het klanten mogelijk om in de online-omgeving van hun eigen bank een betaling te doen.

e-SEPA

De webwinkels, verenigd in Thuiswinkel.org, zien graag dat er Europees ook zo'n soort standaard komt. Directeur Wijnand Jongen van Thuiswinkel.org hoopt dat er snel werk wordt gemaakt van zo'n 'e-SEPA'.

"Met iDeal Vergelijkbare systemen bestaan al wel in Duitsland en Oostenrijk, maar in Nederland is het geavanceerder en laagdrempelig omdat 90 procent van de consumenten toegang heeft tot deze manier van betalen," zegt Jongen.

Frankrijk

In andere Europese landen vinden online-betalingen op een meer traditionele wijze plaats. In Frankrijk bijvoorbeeld, wordt het overgrote deel van de transacties per creditcard gedaan volgens Wijnen. Het is volgens hem dan ook waarschijnlijk dat er Franse weerstand zou kunnen komen tegen de invoering van een voor dat land nieuw systeem.

De EPC, een werkgroep van de Europese raad voor betalingen rondt binnenkort haar inventarisatie van online betaalmethoden in Europa af. Jongen weet niet hoe voortvarend de commissie te werk zal gaan, maar hoopt dat er voor 2010 een systeem vergelijkbaar met iDeal op Europees niveau in werking zal treden.

Makkelijk

"Voor Nederland is dat natuurlijk het makkelijkst, omdat onze bedrijven daar eenvoudig op over kunnen stappen, we hoeven dan niet vanaf nul te beginnen."

Maandag werd bekend dat er in 2007 vijftien miljoen iDeal transacties plaatsvonden. Dat betekende een explosieve stijging, want in 2006 lag dat aantal nog maar op 4.4 miljoen. iDeal zou daarmee de grootste in Nederland zijn op online betaalgebied.

Door de invoering van de SEPA wordt het mogelijk om op Europabreed te kunnen bankieren. Op den duur zullen daartoe alle Europese rekeningnummers zijn opgebouwd uit 18 tekens.

Ook moet het vanaf 2009 mogelijk zijn om in heel Europa een automatische incasso te laten doen.