AMSTERDAM - Het bedrijf Qtrax beweert gratis legale muziekdownloads te gaan aanbieden van grote platenlabels als EMI en Universal, maar de betrokken bedrijven ontkennen het bericht.

Qtrax kondigde de komst van de dienst zondag aan op Midem, een beurs voor de muziekindustrie in het Franse Cannes. Het zou afspraken hebben gemaakt met onder meer EMI, Universal, Warner en Sony/BMG, waarbij het bedrijf muziek gratis kan weggeven.

De muziek is beveiligd tegen kopiëren, maar zou op nagenoeg alle apparatuur te beluisteren zijn, met als belangrijke uitzondering de iPod. Qtrax zegt echter ook aan ondersteuning van Apples mp3-speler te werken.

De dienst zou geld verdienen aan advertenties, en die inkomsten met de platenlabels willen delen.

Te vroeg

Het lijkt er echter op dat Qtrax te vroeg gejuicht heeft: drie van de vier betrokken platenmaatschappijen ontkennen dat er sprake is van overeenstemming. Tegenover de BBC zegt een woordvoerder van Warner dat het geen akkoord heeft met Qtrax, terwijl EMI en Universal alleen zeggen "in gesprek" te zijn.

Het bedrijf zelf zegt inmiddels "dichtbij" een akkoord met de labels te zijn, maar erkent dat nog geen contracten zijn getekend.

Software

De bij de dienst behorende software zou afgelopen nacht vanaf de website van Qtrax te downloaden zijn, maar dat was maandag aan het einde van de middag nog niet het geval.